MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL CIUTADANS SITGES PER A GARANTIR L’ACCÉS UNIVERSAL DELS LLIBRES DE TEXT A CATALUNYA

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 

La Constitució Espanyola, estableix en l’article 27.4 que: «L’ensenyament bàsic és obligatori i gratuït«. La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de Maig, d’educació, recull en l’article 4.1 que l’ensenyament bàsic és obligatori i gratuït per a totes les persones i defineix en l’article 3.3 que l’educació primària i l’educació secundària constitueixen l’educació bàsica .

La disposició addicional quarta de l’esmentada Llei Orgànica assenyala, pel que fa als llibres de text, que correspon als òrgans de coordinació didàctica dels centres públics, en l’exercici de l’autonomia pedagògica, adoptar els llibres de text i altres materials que s’hagin d’utilitzar en el desenvolupament dels diversos ensenyaments, que s’han d’adaptar al rigor científic adequat a les edats de l’alumnat i al currículum aprovat per cada Administració educativa.

L’article 88.2 de la Llei Orgànica 3/2006, estableix que les administracions educatives han de dotar als centres docents els recursos necessaris per fer possible la gratuïtat de l’ensenyament bàsic. La majoria dels països de l’entorn europeu i nombroses comunitats autònomes han disposat diferents sistemes per fer efectiva la gratuïtat dels llibres de text. Les associacions de mares i pares han vingut reclamant sistemàticament en els últims anys la gratuïtat dels llibres de text.

La Llei de 12/2009, de 10 de Juliol, d’educació de Catalunya, estableix en el seu article 5 que, són ensenyaments obligatoris, gratuïts i universals, l’educació primària i l’educació secundària obligatòria.

En aquest mateix sentit la Llei d’Educació de Catalunya, en l’article 50 estableix que l’Administració educativa ha de garantir els recursos públics per a fer efectiva la gratuïtat dels ensenyaments obligatoris i dels declarats gratuïts.

La Llei d’Educació de Catalunya, entre els principis que regeixen la gestió dels recursos econòmics del sistema educatiu, hi ha el principi de suficiència i estabilitat pressupostària, per la qual cosa la Generalitat de Catalunya ha de dotar al sistema educatiu tots els recursos econòmics necessaris per a garantir la suficiència econòmica derivada de la gratuïtat dels ensenyaments a què fa referència l’article 5.2, establerts en la programació educativa, i per assolir els seus objectius.

A nivell local, l’Ajuntament de Sitges ha ampliat els ajuts per a l’adquisició de llibres de text i de material escolar per a famílies amb alumnes de cicles d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat, a través de la «Regidoria de Benestar i Família» pel curs escolar 2016-2017, s’han ampliat les ajudes als alumnes de Formació Professional i s’han incrementat les partides econòmiques de P3 a P5, Primària, Secundària i cicles formatius.

En aquest sentit, convé recordar que existeix el “projecte estalvi” a Sitges des de l’any 2001 i que està implantat de manera diferent en cada un dels centres educatius del municipi.

No obstant això, totes les ajudes van dirigides a un nombre limitat d’alumnes que ho sol·liciten i compleixen determinades condicions, mitjançant documentació aportada en un termini de temps determinat.

Amb aquesta moció es pretén instar la Generalitat de Catalunya a aprofundir en la universalitat i la gratuïtat de l’educació obligatòria, en concret, del material escolar que suposa un desemborsament important per a les famílies amb fills en edat escolar.

Per tot l’anteriorment exposat, creiem convenient que la Generalitat de Catalunya abordi el finançament dels llibres de text de l’ensenyament obligatori, el material tecnològic i escolar i proposem en el Ple Municipal l’adopció dels següents:

 

ACORDS

 

1.- Que des de l’Ajuntament de Sitges, en tant que el Govern de la Generalitat no abordi el finançament dels llibres de text i materials curriculars, creï, impulsi i posi en marxa per al curs 2018-2019, en coordinació amb les AMPAS i direccions dels centres públics i concertats d’educació obligatòria, un banc de llibres de text amb la finalitat principal d’aconseguir l’estalvi familiar a la compra dels llibres, així com una major sostenibilitat mediambiental donada la reutilització dels mateixos, respectant en tot cas l’autonomia dels centres i posant en valor la despesa en llibres socialitzats que ja hagin pogut realitzar.

 

2.- Que, des de l’Ajuntament de Sitges, s’adoptin els acords necessaris per a garantir en la dotació pressupostària per a l’any 2017 es contempli el finançament per crear un banc públic de llibres de text, així com, del material tecnològic docent i s’incrementi la dotació a les ajudes necessàries per a l’alumnat de primer i segon de primària, que utilitza llibres no reutilitzables. Igualment, en aquesta partida s’haurà d’incloure la despesa en material escolar que és una part substancial del que actualment paguen les famílies i obrir la gratuïtat del material tecnològic.

 

3.- Instar el Govern de la Generalitat de Catalunya, a presentar al més aviat un programa de Gratuïtat i préstec de Llibres de Text per a l’Educació Obligatòria en els centres educatius que incorpori:

 

  • La creació d’un banc de llibres públic, gestionat directament pels centres educatius.
  • La implantació progressiva del programa de gratuïtat.
  • Garantia d’existència dels crèdits necessaris en els pressupostos anuals de la Generalitat de Catalunya.

 

4.- Que es traslladin els acords d’aquesta moció al Consell Escolar Municipal, AMPAs, centres educatius públics i concertats de la localitat, així com al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i als Grups Polítics del Parlament de Catalunya.

 

5.- Divulgar aquesta moció mitjançant els mitjans de comunicació i xarxes socials titularitat pública o dependents de l’Ajuntament de Sitges.

 

 

Sitges, a 27 octubre de 2016.

 

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois

Portaveu del G. M. Ciutadans-Sitges (C’s)