MOCIÓ PER A L’ADEQUACIÓ A LA RESOLUCIÓ DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL DE L’IMPOST SOBRE L’INCREMENT DEL VALOR DELS TERRENYS DE NATURALESA URBANA

 

El passat 16 de febrer de 2017, el Tribunal Constitucional va resoldre la qüestió d’inconstitucionalitat núm.1012/2015, promoguda pel Jutjat contenciós Administratiu de Guipúscoa, sobre els articles 4.1, 4.2 a) y 7.4 de la Norma Foral 16/1989, que regulava l’impost sobre l’increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, la coneguda Plusvàlua Municipal.

 

Els citats preceptes, idèntics als recollits a la Llei d’Hisendes Locals i a la nostra Ordenança Reguladora núm. 4, que regula l’esmentat gravamen, han estat declarats inconstitucionals i nuls en la mesura en que sotmeten a tributació situacions on els increments de valor són inexistents.

 

Val a dir, que aquesta resolució posa de manifest una inadequada regulació d’un impost que la seva exigència és potestativa, i que ha obligat a fer front aquests pagaments a nombrosos contribuents que no havien obtingut cap tipus de benefici o plusvàlua en la transmissió del seu habitatge habitual, segones residències, terrenys i locals a Sitges.

 

Ja perquè aquesta transmissió fos motivada per una elecció personal, fruit de la necessitat o d’una imposició legal, com han estat els supòsits d’execució hipotecària.

 

En conseqüència, es fa necessari per tant, que el Ple de l’Ajuntament de Sitges arbitri amb caràcter urgent mesures que, dins de les seves competències com a administració local, instin i exigeixin que aquest tribut, d’acord amb la capacitat econòmica real del contribuent, repari a totes aquelles persones que hagin fet front a aquest gravamen, quan no tenien cap tipus d’obligació.

 

Per aquests motius, proposem a aquest Ple Municipal els següents:

 

ACORDS

 

  1. Que, a través del procediment establert i de forma urgent, es disposin els mitjans materials i humans per tal de que els contribuents que no hagin obtingut cap tipus d’increment de valor del terrenys de naturalesa urbana o plusvàlues amb la transmissió dels immobles ubicats a Sitges, puguin reclamar les quantitats satisfetes en concepte de l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana.

 

  1. Que de forma urgent, s’aprovi el projecte inicial de modificació de la Ordenança Fiscal núm. 4, reguladora de l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IVTNU), en el qual s’estableixi com a règim de gestió de l’impost, el de declaració tributària.

 

  1. Que es realitzi un estudi aproximat de la repercussió econòmica que ha pogut tenir en els ingressos municipals per al pressupost d’enguany, de l’any 2017, el fet que no es pugui gravar mitjançant l’IVTNU, la transmissió d’immobles en els que no s’ha aplicat la plusvàlua real i es doni compte del mateix en el Ple municipal.

 

  1. Traslladar els presents acords a la Diputació de Barcelona, als grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, als grups Parlamentaris de les Corts Generals (Congrés dels diputats i Senat) i al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

 

  1. Divulgar aquesta moció a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials de titularitat pública de l’Ajuntament de Sitges.

 

Sitges, a 20 de març de 2017.

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois

Portaveu del Grup Municipal Ciutadans (C’s) Sitges