MOCIÓ PER A IMPULSAR LA FORMACIÓ EN REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR ALS CENTRES EDUCATIUS DE SITGES – ADHESIÓ A LA DECLARACIÓ “KIDS SAVE LIVES”

 

La mort cardíaca sobtada és un dels principals problemes en la salut mundial. A Europa i als EUA, almenys 700.000 persones moren cada any a conseqüència de la mort sobtada cardíaca, després d’una reanimació cardiopulmonar sense èxit, fora de l’hospital. Això suposen 2.000 morts cada dia.

 

Actualment, l’aturada cardíaca és la primera causa de mortalitat a Europa, per sobre dels accidents de trànsit i de les malalties greus. Val a dir que s’inverteixen milers de milions d’euros en un intent per reduir les morts per accidents de trànsit, però, hi ha 20 vegades més morts a causa d’una reanimació cardiopulmonar sense èxit (RCP) i, menys d’un de cada 10 pacients amb aturada cardíaca fora de l’hospital pot sobreviure en condicions acceptables. Ara bé, de manera efectiva podem revertir això, a través d’una formació adequada i amb un mínim cost.

 

Des del Consell Europeu de Reanimació (ERC), la Fundació Europea de Seguretat del Pacient (EuPSF), el Consell Europeu de Reanimació (ERC), el Comitè d’Enllaç Internacional de Reanimació (ILCOR) i la Federació Mundial de Societats d’Anestesiologia (WFSA) es va articular la declaració «Kids save lives», dirigida a nens i adolescents en edat escolar per a la formació i entrenament en Reanimació Cardiopulmonar a tot el món. I, des de la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha prestat el seu suport a aquesta declaració.

 

Així mateix, des de l’Associació Americana del Cor (AHA) es va defensar la formació de reanimació obligatòria a les escoles nord-americanes a l’any 2011 i, a l’any 2013, més de 400 membres del Parlament Europeu van recolzar una iniciativa anomenada «Dia Europeu de la Reanimació» (www.erc.edu) on es defensava incorporar als plans d’estudis l’educació de Reanimació Cardiopulmonar a les escoles europees (www.grcorg. de).

 

Així doncs, un dels passos més importants pel creixement de la taxa de reanimació passa per educar a tot el món qui estigui a prop, ja que afavoreix una millora significativa en la taxa de supervivència a tot el món, principalment a través de l’educació de tots els nens en edat escolar. Això es pot fer mitjançant l’educació dels infants i adolescents – a partir dels 12 anys d’edat – amb només 2 hores a l’any. Després de nombroses proves pilots en diferents països del món, aquesta pràctica s’ha consolidat en els països europeus del nostre entorn i ha quedat demostrat que els nens i nenes poden ser els millors transmissors d’aquesta informació ja que ho faran extensiu al seu entorn, principalment a la seva família i als seus amics.

 

Enguany, s’han afegit a aquesta declaració diferents escoles de la ciutat de Barcelona i de Cubelles, d’aquesta darrera localitat, els alumnes de 6è de Primària han estat els primers en rebre aquesta formació del Programa Europeu “Kids Save Lives”, dirigida a alumnes d’entre 12 i 18 anys, a través de la Regidoria de Salut en coordinació amb la Regidoria d’ensenyament i els diferents centres educatius.

 

Aquestes sessions són impartides per instructors/es acreditats/des per la Generalitat de Catalunya, principalment provenen del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Aquestes sessions s’imparteixen a les aules dels centres educatius o en sales polivalents dividint els grups per edats.

 

Les xerrades són molt pràctiques, d’una hora i 30 minuts de durada, amb presentacions adaptades a cada cicle educatiu i en la que els participants poden realitzar tècniques bàsiques de reanimació sobre un maniquí de pràctiques. Un cop finalitzades totes les jornades, se’ls entrega un logotip i un vinil per haver participat en aquest programa i un reconeixement al centre educatiu que està sensibilitzat vers a l’actuació davant l’aturada cardíaca.

 

Per aquests motius, proposem a aquest Ple Municipal els següents:

 

ACORDS

 

1.- Acordar l’adhesió de l’Ajuntament de Sitges al programa europeu “Kids Save Lives” impulsat des del Consell Europeu de Reanimació (European Resuscitation Council).

 

2.- Impulsar la formació bàsica en tècniques de reanimació als alumnes d’entre 12 i 18 anys, en coordinació amb els diferents Centres educatius de Sitges, a través de les Regidories de Salut i ensenyament de l’Ajuntament de Sitges.

 

3.- Notificar aquesta moció al Consell Europeu de Reanimació, als Departaments de Salut i d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya, als Ministeris de Sanitat i d’educació, i als diferents centres públics i concertats de la vila de Sitges.

 

4.- Divulgar el present acord a través dels mitjans de comunicació municipals i les xarxes socials de titularitat pública de l’Ajuntament de Sitges.

 

Sitges, a 13 de febrer de 2017

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois

Portaveu del Grup Municipal Ciutadans (C’s) Sitges