MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL CIUTADANS – SITGES (Cs) PER A LA CREACIÓ D’UN PLA ESPECÍFIC DE MANTENIMENT DE L’ARBRAT DEL MUNICIPI DE SITGES

                                

L’ordenança municipal de protecció dels espais verds i de l’arbrat municipal de Sitges, aprovada el 5 de febrer de 2007 (BOP núm. 59-Annex I de 9 de març de 2007) té per objecte regular la creació i conservació dels espais enjardinats, així com, la defensa del patrimoni vegetal del Municipi de Sitges. Aquest patrimoni en el sentit més ampli, inclou tota mena de plantacions, els distints elements que els propi, tant sobre sòls de propietat municipal com sobre terrenys particulars o d’una altra propietat, en la mesura que estiguin reconeguts com a zones verdes o afectades pel planejament urbanístic vigent.

 

També seran considerats com espais enjardinats als efectes d’aquesta ordenança, les places i petits jardins públics, els jardins al voltant de monuments o en illetes varies, les alineacions d’arbrat en voreres i passeigs, les jardineres, els elements de jardineria instal·lats en les vies públiques i les zones de jocs.

 

L’ordenança també inclou la defensa de tota mena de plantacions en espais privats, especialment aquells que hagin estat catalogats pel seu interès històric o social o per la qualitat dels exemplars vegetals que conté. De fet, l’any 2012 es publicà un estudi de la UAB relatiu als arbres i conjunts remarcables de Sitges.

 

La conservació, defensa i protecció dels elements vegetals urbans ve prevista al Capítol III (Arts. 12 a 18) de la mateixa Ordenança. Concretament, l’article 12, diu que l’Ajuntament de Sitges assumeix el control de tota la vegetació d’àmbit públic, la seva plantació, el seu manteniment i les operacions de transplantament. L’article 13 preveu la conservació i el manteniment dels elements vegetals com el conjunt d’actuacions i normes destinades a evitar la seva degradació i incrementar les seves possibilitats d’òptim desenvolupament, així com, la periòdica reposició i renovació de les plantes i elements inerts. I l’article 17 preveu que l’Ajuntament ha d’elaborar un Pla Director de l’arbrat viari del Municipi de Sitges i en el qual consta els arbres o les plantacions que mereixen ser conservades per les seves característiques peculiars.

 

De fet, el Pla Director de l’arbrat viari ha d’especificar el manteniment, la poda, la neteja i les operacions que puguin afectar a l’arbrat. En aquest sentit, val a dir que aquesta Ordenança ja porta 10 anys de vigència i s’han pogut detectar nombrosos dèficits en el manteniment, la poda, la neteja i la reposició de l’arbrat, especialment en zones descentralitzades de la vila com és el cas de les Palmeres de Can Pei o l’estat de les voreres del Vinyet i Terramar.

 

El passat mes de novembre de 2016, es va anunciar per la regidora de Via Pública que es faria la poda de 70 arbres, sobretot pins i que s’estava treballant en un Pla director, després de les nombroses demandes de sectors veïnals. Tot i així, l’estat de les Palmeres i l’arbrat del barri de Can Pei es troba en una situació límit de deixadesa i manca absoluta de manteniment. La problemàtica continua i la imatge de la via pública del municipi en relació a determinat arbrat es troba en una situació límit i s’han d’adoptar les mesures pertinents.

 

 

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Sitges, proposa al Ple de la Corporació, l´adopció dels següents acords:

 

PRIMER: Instar a l’Ajuntament de Sitges a impulsar de manera urgent el Pla director de l’arbrat viari, de conformitat amb l’Ordenança municipal de protecció dels espais verds i de l’arbrat municipal de Sitges, en el termini de tres mesos.

 

SEGON: Instar a l’Ajuntament de Sitges a iniciar les accions de manteniment i reposició de l’arbrat no classificat o d’espècies no singulars que es trobin en situació d’absoluta deixadesa o totalment degradades per tal de renovar-les i garantir el seu òptim desenvolupament en el termini de tres mesos.

 

TERCER: Instar a l’Ajuntament de Sitges a garantir les anterior accions, si s’escau, mitjançant l’oportuna partida pressupostaria per l’any en curs 2017.

 

QUART.- Traslladar aquests acords a les diferents entitats veïnals i associacions de Sitges, als mitjans de comunicació de titularitat municipal i fer difusió a través de les xarxes socials de titularitat municipal.

 

Sitges, a 19 de juny de 2017.

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois

Portaveu del Grup Municipal de Ciutadans- Sitges (Cs).