MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL CIUTADANS-SITGES  SOBRE LA REOBERTURA DE LES URGÈNCIES NOCTURNES DEL CAP DE SITGES I DEL CONSULTORI DEL POBLE DE GARRAF

El servei d’urgències nocturnes del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sitges, juntament amb el consultori del poble de Garraf, donava servei a una població de gairebé 30.000 habitants, la qual es pot triplicar en temporades d’estiu, caps de setmana i festivitats com el Carnaval i la Festa Major.

El Departament de Salut va decidir l’any 2011 tancar el servei d’urgències nocturnes del CAP de Sitges, sense cap justificació prèvia, provocant que els habitants i visitants de la vila, en cas de patir una urgència, hagin de traslladar-se fins a l’Hospital Sant Antoni Abad de Vilanova i la Geltrú o a l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes per poder ser atesos.

Conseqüentment, les farmàcies del municipi van decidir tancar en horari nocturn, provocant que no quedi cap farmàcia de guàrdia oberta en horari nocturn a tota la vila de Sitges, donat que no estan obligades per llei en cas de no haver-hi obert un CAP de guàrdia nocturn.

Aquesta situació ha provocat que, en cas d’urgència nocturna, els usuaris hagin de traslladar-se en vehicles privats fins als esmentats centres de salut, donat que no hi ha un servei de transport públic en aquest horari entre el CAP i el centre de salut més proper, i també succeeix el mateix per traslladar-se a les úniques farmàcies de guàrdia que estan fora del municipi de Sitges.

Així mateix, també l’any 2011 es va decidir tancar el consultori del poble de Garraf, el qual donava servei a aquest nucli urbà i des d’aleshores es va determinar des de la Conselleria de Salut que només donaria servei el segon divendres de cada mes, de 14 a 15 hores i cada divendres de 13 a 15 hores.

Atès que durant la passada legislatura (XI) el Parlament de Catalunya va aprovar la proposta de Resolució instada pel grup parlamentari de Ciutadans a la Comissió de Salut, i davant la manca d’actuació del Govern de la Generalitat, a la present legislatura (XII), s’ha tornat a presentar la mateixa proposta per tal de fer efectiva la reobertura immediata de les urgències nocturnes i de l’ambulatori de Garraf en les mateixes condicions que abans de les retallades patides a l’any 2011.

Per tot això, el Grup Municipal de Ciutadans Sitges, sotmet al Ple de l’Ajuntament de Sitges els presents ACORDS:

El Ple de l’Ajuntament de Sitges insta al departament de Salut i al Govern de la Generalitat a:

1) Reobrir el servei d’atenció continuada del CAP de Sitges, restablint el servei amb les mateixes condicions que oferia amb anterioritat a les retallades, és a dir, 24 hores i 365 dies l’any, d’acord amb el que reivindiquen les associacions de veïns i les entitats socials del municipi.

2) Reobrir el consultori del poble de Garraf, en el mateix horari que prestava abans de l’any 2011 i en les mateixes condicions, per tal de garantir la prestació sanitària pública als veïns de Garraf.

3) Establir un espai de diàleg i cooperació entre l’Ajuntament de Sitges, el govern territorial de Salut, el Consorci Sanitari del Garraf i els representants dels treballadors i usuaris, les associacions de veïns i entitats de la vila per tal de vetllar per la qualitat dels serveis de salut a tot el municipi de Sitges.

 

Sitges, a 19 de novembre de 2018.

 

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois – Portaveu

Grup Municipal de Ciutadans- Sitges (Cs).