MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS SITGES (CS SITGES) PER DEMANAR QUE EL NOSTRE AJUNTAMENT SUBVENCIONI LA FORMACIÓ EN MEDI AQUÀTIC PELS BOMBERS/ES DE SITGES.

Durant la temporada d’estiu (del 15 de juny fins el 15 de setembre) del 2019 han perdut la vida 21 persones (tres víctimes més que a l’any 2018) i el Sistema d’Emergències Mèdiques ha assistit a 120 banyistes a les platges de Catalunya.

Segons les darreres dades emeses per Protecció Civil de Catalunya, el 43% dels ofegaments al 2019 a Catalunya es produeixen en platges no vigilades (contra el 27% del 2018) i el 21% d’aquests amb indicació de “bandera groga”. Dades molt alarmants, que indiquen una tendència a fer servir zones i horaris de bany fora de vigilància.

Al nostre municipi els Bombers Voluntaris han realitzat durant aquest any una vintena d’intervencions a la platja i línia de costa (a vegades com a suport del servei de salvament i vigilància).

Els ofegaments en medi aquàtic no tenen una única justificació o mecanismes, normalment intervenen tres factors fonamentals: característiques dels usuaris, vigilància a la platja i l’estar de la mar.

La immediatesa en l’actuació per part del servei de socorrisme i salvament, la ràpida arribada del SEM i la col·laboració de la resta d’actuants qualificats és essencial.

L’àmbit del socorrisme i salvament reivindica des de fa anys, tant per part dels professionals com per Protecció Civil, l’augment del grau d’autoritat dels socorristes que treballen a les nostres platges.

D’altra banda, i per tendència laboral al sector del Salvament i Socorrisme, degut a diversos factors (feina estacional, conveni col·lectiu,…), en els darrers anys no s’ha pogut cobrir el 10% de les vacants ofertades. Cal recordar que els membres del servei de salvament i socorrisme a les platges no estan obligats a dur a terme un rescat amb situació de “bandera vermella” (prohibició de bany), emparats als articles 195.1 i 2 del Codi Penal, relatius a la omissió del deure de socórrer.

“…per a aquell que no socorregués a una persona que es trobi desemparada i en perill manifest i greu, quan pogués fer-ho sense risc propi … ” i, d’altra banda, per a “… qui, impedit de prestar socors, no demandi amb urgència auxili aliè…”.Es a dir, si el socorrista determina que la seva vida o la conducta de rescat pot comportar un risc greu per la seva vida no té el deure d’actuar de manera directa i haurà de sol·licitar amb urgència ajuda externa.

Essent les administracions públiques superiors coneixedores d’aquesta situació, en les darreres reunions del Departament d’Interior, es comença a treballar amb la idea que tots els Parcs de Bombers de zona costanera disposin de bombers/es formats en medi aquàtic.

Atès que l’Ajuntament de Sitges, és responsable de la seguretat, rescat i salvament a les nostres platges, que la nostra vila disposa de Parc de Bombers Voluntaris amb professionals amb gran voluntat de millora i ampliació dels seus coneixements per adaptar-los a les necessitats reals de la nostra població i visitants.

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (Cs) proposa al Ple de l’Ajuntament de Sitges l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER: Instar al Govern Municipal a subvencionar la formació dels 18 bombers/es que formen el Parc de Bombers Voluntaris de Sitges en Salvament i Rescat en Medi Aquàtic i la obtenció de Llicència de Motonàutica.

SEGON: Valorar si es pot establir o existeix conveni de col·laboració en la formació d’aquesta matèria entre la Creu Roja de Sitges i l’Ajuntament de Sitges, valorant també la resta d’ofertes.

TERCER: Prioritzar les propostes ofertades per les escoles nàutiques del nostres territori, potenciant d’aquesta manera els nostres ports.

QUART: Comunicar el present acord al Departament d’Interior i a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya.

CINQUÈ: Divulgar el present acord a través dels mitjans de comunicació municipals i les xarxes socials de titularitat pública de l’Ajuntament de Sitges.

 

Sitges, a 16 d’octubre de 2019

 

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie                                                                           Jose-Diego Tendero Rebollo

Portaveu G.M. Ciutadans- Sitges (Cs)                                                                     Regidor del GM de Ciutadans-Sitges (Cs)