PROPOSTA D’ACORD QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS SITGES (CS SITGES) PER A LA DEFENSA DE LA IGUALTAT DE TRACTE ENTRE LES PARELLES DE FET I ELS MATRIMONIS EN L’ACCÉS A PRESTACIONS SOCIALS I BENEFICIS FISCALS

Actualment, es dona una situació de greu desequilibri entre ciutadans que decideixen contraure matrimoni i aquells altres, que opten per enregistrar-se oficialment com a parella de fet. Aquesta situació es generada per les deficiències que l’actual legislació en matèria de parelles de fet que porta aparellada, en quant als requisits d’accés a determinades prestacions, drets socials i beneficis fiscals, com ara la pensió de viudetat o la declaració de renda (IRPF) conjunta.

La decisió de constituir una parella de fet encara comporta importants diferències en cobertures i protecció.

A Catalunya, es va a aprovar la primera llei sobre parelles de fet a tot l’estat, 10/1998, de 15 de juliol, d’unió estables de parella i que va ser derogada després de l’aprovació del Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya, Llei 25/2010, de 29 de juliol. Altres Comunitats Autònomes tenen regulacions pròpies en aquest àmbit.

Així mateix, el Reial Decret Legislatiu 8/2015, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social, que regula el dret de les parelles de fet a tenir un accés a la citada pensió, en el seu article 221, que inclou les condicions que les parelles de fet han de complir para poder accedir a la pensió de viudetat.

Respecte a aquests requisits, s’imposa se la necessitat que aquestes parelles estiguin constituïdes por un període mínim de cinc anys. Així mateix, s’estableix que els ingressos econòmics del membre de la parella de fet supervivent no assoleixi durant l’any natural anterior a la defunció el 50% de la suma dels propis i dels del causant en el mateix període, o el 25 % en cas de la existència de fills.

Atès que, al valorar els ingressos, la Llei no te en compte si la situació del supervivent al moment de la mort, és permanent o de caràcter merament circumstancial, per la qual cosa, únicament es tenen en compte els ingressos del membre que sobreviu en un període determinat (any anterior a la mort), convertint la situació en completament injusta per a aquells que opten per aquests tipus d’unions de parelles.

Atès que, en el cas concret, de que no s’assoleixin aquests dos últims requisits, només es reconeix el dret a pensió de viudetat quan els ingressos del supervivent que resultin inferiors a 1,5 veces l’import del salari mínim interprofessional. Tot i que aquesta última clàusula s’estableix en un intent de salvaguardar la pensió en els supòsits de necessitat econòmica, la intencionalitat final de la norma no es tractar de garantir un mínim vital sinó la d’evitar la desprotecció de la família, al produir-se una reducció dels seus ingressos a causa de la defunció del cònjuge.

Els requisits destacats, suposen una clara vulneració de l’ article 14 de la Constitució, pel qual es proclama el principi d’igualtat. La pensió de viudetat te una finalitat contributiva, per la qual es beneficia pel que va cotitzar el cònjuge difunt en vida.

Atès que, la Llei 35/2006, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, no equipara els drets de les persones unides per matrimoni que les unions estables de parella en la seva configuració sobre beneficis fiscals o en relació a la declaració conjunta de la unió estable de parella sobre els seus ingressos anuals.

És per aquest motiu que des del GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS-SITGES proposem l’aprovació dels següents ACORDS:

1. Instar al Govern d’Espanya a la modificació dels corresponents preceptes del Reial Decret Legislatiu 8/2015, i de totes aquelles normes relaciones, per tal d’equiparar els drets en l’accés a la pensió de viudetat de les unions estables de parella amb els matrimonis civils.

2. Instar al Govern d’Espanya a la modificació dels corresponents preceptes de la Llei 35/2006 de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de totes aquelles normes relacionades, per tal d’equiparar els drets i beneficis fiscals de les unions estables de parella amb els matrimonis civils.

3. Donar compte d’aquesta Proposta d’acord als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat.

 

Sitges, a 20 de novembre de 2019

Manuel Rodríguez de l’Hotellerie de Fallois Portaveu del GM de Ciutadans Sitges (Cs).