MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS (Cs) A L’AJUNTAMENT DE SITGES INSTITUCIONAL EN ELS EDIFICIS PÚBLICS, ELS ESPAIS PÚBLICS I EL MOBILIARI URBÀ.

L’article 103.1 de la Constitució Espanyola estableix que les institucions i les administracions públiques tenen la obligació de mantenir la neutralitat política en les seves actuacions i han de guiar-se en la recerca de l’interès general de tota la ciutadania. En aquest sentit, és reiterada la doctrina del Tribunal Constitucional que estableix que les institucions, administracions públiques i els ens locals han de vetllar per la garantia de la neutralitat institucional i de la neutralitat a l’espai públic.

En els darrers anys i sobretot mesos, hem vist com en els edificis públics, els espais públics i en el mobiliari urbà del nostre municipi s’han vist ocupats per pancartes i símbols partidistes, tals com els llaços grocs, que reivindiquen i fan al·lusió als exmembres del Govern de la Generalitat de Catalunya cessat amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i als líders de les associacions independentistes, tals com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, tots ells actualment en presó provisional o fugits de la justícia espanyola.

Totes aquestes pancartes i símbols partidistes posicionen políticament la institució i l’administració pública a favor d’un determinat col·lectiu, trencant el caràcter objectiu que ha de presidir l’actuació de l’entitat local, convertint-se, en definitiva, en una institució al servei d’uns determinats grups polítics i socials, mitjançant un missatge distorsionador de la realitat.

Per tot això, la permanència d’aquestes pancartes i símbols partidistes en els edificis públics, en els espais públics i en el mobiliari urbà del municipi, determina l’assumpció de la responsabilitat per part del Consistori i del seu equip de govern, també en el cas de que hagi estat un tercer qui ha procedit a la seva col·locació, al no haver actuat l’equip de govern municipal a la seva immediata retirada i al respecte a la neutralitat.

Aquestes actuacions suposen una adhesió o suport d’una determinada causa que en cap cas es pot considerar general, comprometent la neutralitat política de l’Ajuntament i la seva objectivitat al servei de l’interès general de la ciutadania, a més, quan no existeix un acord municipal sobre aquesta voluntat representada en el seu òrgan màxim de representació, el ple municipal,  i una vulneració del principi d’objectivitat i neutralitat al que estan subjectes totes les institucions, administracions públiques i ens locals, tal com marca el referit article 103.1 de la Constitució Espanyola i l’article 6.1 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, que determina que els ens locals són independents i no instrumentals ni patrimonialitzables per part de cap organització social, ideològica o política alguna, resultant l’ordenament jurídic, exclusivament, el que regeix la seva actuació.

L’Ajuntament no pot actuar com a portaveu o instrument d’expressió de les reivindicacions d’individus, col·lectius o grups d’una determinada ideologia o opció política, menyspreant l’interès general i confonent aquest ideari o creença amb els objectius finals de les entitats locals.

L’Ajuntament no es troba exempt del compliment del principi d’habilitació normativa i no poden realitzar allò que la llei no prohibeix , precisant d’una prèvia habilitació legislativa que permeti realitzar un determinat comportament per part dels membres de la Corporació municipal en virtut de la seva suposada llibertat d’expressió.

L’apropiació dels espais públics per sectors afins a l’independentisme s’ha vist intensificat amb l’aparició dels anomenats CDR, els quals porten a terme una estratègia deliberada amb l’objectiu de trencar la neutralitat ideològica del municipi i el respecte de l’espai públic, posant en qüestió la convivència entre el conjunt de la ciutadania i obrint una escletxa encara més gran en la fractura social ja existent des de fa temps a Catalunya.

Les pintades, objectes de contingut polític als carrers, declaracions de persona non grata, insults, assenyalaments a les persones a qui pensen diferent dels independentistes, l’únic que aconsegueixen és malmetre la convivència social, tal i com hem vist i comprovat en els darrers dies i setmanes amb enfrontaments diversos de caràcter verbal i físic entre grups de ciutadans.

A més, molts d’aquests comportaments incívics comporten desperfectes en els espais públics i el mobiliari urbà, provocant un cost econòmic de reparació a càrrec del pressupost de l’Ajuntament, i per tant, del conjunt de la ciutadania, quan serien accions totalment evitables, i en tot cas, s’hauria d’aplicar tots els elements coercitius i sancionadors possibles per a fer front a aquest cost econòmic.

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Sitges, proposem els següents acords:

PRIMER: Instar a l’Ajuntament de Sitges a respectar i fer respectar la neutralitat institucional en els edificis públics, els espais públics i el mobiliari urbà del municipi.

SEGON: Instar a l’Ajuntament de Sitges a retirar o fer retirar qualsevol pancarta o símbol partidista dels edificis públics, els espais públics i del mobiliari urbà del municipi.

TERCER: Instar a l’Ajuntament de Sitges a vetllar per la convivència entre el conjunt de la seva ciutadania amb independència de la seva ideologia política o creença.

QUART: Instar a l’Ajuntament de Sitges a que compleixi la normativa legal vigent i la faci complir pel que fa referència a la neutralitat ideològica dels edificis públics, espais públics i el mobiliari urbà del municipi, imposant les mesures sancionadores i coercitives necessàries i aplicables segons les lleis vigents i les ordenances municipals.

CINQUÈ: Instar a la Delegada del Govern a Catalunya a exercir les accions legals i administratives oportunes i que formen part de les seves competències per tal de assegurar el compliment de la neutralitat política i ideològica en els edificis de titularitat pública.

SISÈ: Traslladar aquests acords als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, al President del Parlament i al President de la Generalitat i a totes les entitats i associacions del nostre municipi.

 

Sitges, 25 de junio de 2018

 

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois – Portaveu

Grup Municipal de Ciutadans- Sitges (Cs).