Recordo quan estudiava al Joan Ramon Benaprés, una de les lectures obligatòries a filosfía era “1984”, una societat monitoritzada, allò que Orwell descrivia imaginant una societat fictícia i futurista controlada per sensors que analitzaven el flux d’informació i els hàbits de les persones.

Avui en dia vivim monitoritzats pels big data, per sort, no amb la finalitat amb la que Orwell fantasejava.

Al lloc on som quan paguem amb una targeta de crèdit, els nostres telèfons intel·ligents són localitzats cada minut per tres o més satèl·lits,  portem rellotges que analitzen les nostres constants vitals en cada moment, o comprem a través del comerç electrònic (productes, menjar, …), … i a la gran majoria de persones no ens importa, i creiem fins i tot, que és necessari a la societat actual; havent normalitzat l’ús del terme Smart per el nostre telèfon, el nostre rellotge, el nostre cotxe o la nostra manera de gestionar els electrodomèstics a la nostra llar.

Cada dia llegim als mitjans locals de notícies, tant digitals com paper, les queixes dels Sitgetans i Sitgetanes sobre mobilitat, convivència, recursos, gestió municipal, mobiliari urbà i una inacabable llista de temes que, de vegades, dóna la sensació que Sitges és un mal lloc per viure, criar els nostres fills, o passar uns dies d’oci, … Doncs bé, si aplicar el terme Smart ha solucionat o ens ha facilitat les nostres vides, per què no ho fem servir en el nostre municipi?

Actualment, es valoren 10 dimensions que fan que un municipi sigui més ben valorat, aquests punts són: el govern (transversal), la planificació urbana, la professionalització de la gestió pública, l’aplicació de la tecnologia, l’adaptació mediambiental, la projecció internacional, la cohesió social, la mobilitat i el transport, el capital humà resident i l’economia pròpia. Probem a imaginar un “Smart Sitges”.

Imaginem Sitges amb un Ajuntament preocupat pèls Sitgetans/es, amb una planificació urbana adaptada al constant creixement de la nostra població, amb gestors públics professionals en cada àmbit (salut, educació, esport, …), aplicant la tecnologia actual per facilitar la vida de les persones. Optimitzant la gestió municipal i potenciant un entramat social que faciliti la permanència de l’essència de la la Blanca Subur. Potenciant el nostre principal motor econòmic, el turisme, mitjançant una bona projecció internacional, a la vegada que som respectuosos amb el medi ambient i el nostre entorn.

S’aconseguiria millorar el medi ambient, estalviar costos als contribuents, optimitzar els serveis públics, millorar la transparència en la gestió de l’administració pública i dos punts clau per a l’evolució econòmica del municipi, conseguint retenir empreses i talent i millorar la comunicació entre els ciutadans/es.

La peça clau per crear un Smart Sitges, són a els Sitgetans/és, la seva implicació i participació, que creguin en tenir un municipi sostenible. Afortunadament al nostre municipi, econòmicament seria més que viable dur a terme aquest tipus de inversions encaminades a crear aquest “Sitges sostenible”.

Pensem per un moment en un Sitges que utiltizés energia procedent de comercialitzadores d’energia renovable, que fomenti un reciclatge real i que els camions de recollida d’escombraries s’activin quan un contenidor estigui ple. Que els jardins es reguin només quan sigui necessari i l’enllumenat públic estigui basat en LEDs. On els vehicles municipals siguin exclusivament elèctrics.

El Sitges sostenible centralitzaría, mitjantçant aplicacions mòbils i sensors, un sistema d’avísos d’emergències, seguretat i seguiment social (quan una persona amb mobilitat reduïda caigui, es trobi desorientada, necessiti ajuda mèdica, s’estigui produïnt un delicte o es necessiti conectar a nivell remot amb persones de col·lectius vulnerables. Gestionaría el trànsit de manera eficient (sensors intel·ligents d’accès a carrers, de semàfors per vehicles d’emergència, de pas per transport públic, passos de vianants 3D) i un sistema de gestió de l’administració pública.

Les agrupacions, associacions, societats recreactives, clubs,… és podríen integrar a una xarxa digital que facilites la integració i la connexió entre les persones gaudint de wifi públic de qualitat.

El visitant podría trobar la oferta d’oci, restauració, hotelera que s’adapti als seus gustos i l’ocupació a temps real només trepitjar el nostre municipi.

Això només seria un petit exemple. Ja tenim Smartphone, Smartwatch,… provem SmartSitges?