MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS (Cs) A L´AJUNTAMENT DE SITGES, DE CONDEMNA DE TOTA LA VIOLÈNCIA A CATALUNYA I PER LA CONVIVÈNCIA I EL RESPECTE ENTRE TOTA LA CIUTADANIA

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Durant la sessió plenària al Parlament de Catalunya del passat 28 de març del 2018 les formacions polítiques independentistes es van negar a rebutjar i condemnar els actes violents, els atacs a les seus de les formacions polítiques i l’assetjament als polítics i a les persones que pensen diferent. En una democràcia plena, com és la nostra, no es pot consentir que es produeixin aquests comportaments en tots els nivells de l’administració.

Cal condemnar tot tipus de violència vinguí d’on vingui i rebaixar la tensió actual que viu la societat catalana, tal i com es demostra i serveix d’exemple, la recent agressió produïda el passat 25 d’agost als voltants del Parc de la Ciutadella, on una dona va resultar agredida per motius i raons únicament de caràcter ideològic per part dels sectors afins a l’independentisme. Un fet que ja es va produir de la mateixa manera i circumstàncies, el passat mes de febrer al municipi de Viladecans.

La radicalització per parts de diversos sectors de l’independentisme és un fet innegable. Així ho confirma el mateix Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, que en una resposta parlamentària del passat 5 de juny, admet que les protestes i mobilitzacions dels sectors radicalitzats de l’independentisme han motivat l’obertura de 109 diligències judicials, relacionades amb la presumpta comissió de delictes de desordres públics, d’atemptat, resistència, desobediència als agents policials, manifestació il·lícita, lesions i danys i fins i tot, tinença d’armes i explosius. Segons altres informes policials aquests actes violents es poden quantificar en un total de 404, amenaces i insults a la judicatura, assetjament a guàrdies civils i policies, amenaces a líders polítics, talls de vies i atacs a la premsa.

La majoria de la gent a Catalunya és víctima i sent que les formacions polítiques independentistes han impulsat i impulsen un projecte de ruptura i que fomenta la fractura i la tensió social entre la ciutadania sense tenir-los en compte, i sense el més mínim respecte a l’Estat de dret i als principis democràtics, i s’ha sentit violentada per l’acció unilateral d’aquestes formacions polítiques independentistes.

Per tal d’actuar d’acord als principis democràtics és necessari defensar el respecte a la llei i els seus procediments de reforma garantint així la llibertat del conjunt de tota la ciutadania enfront de l’arbitrarietat que promouen les formacions independentistes i és necessari que tots els poders públics, incloent-hi les administracions locals, garanteixin en tot moment els valors constitucionals bàsics i els drets fonamentals de tota la ciutadania.

Els assalts violents a les institucions, les destrosses del mobiliari urbà, el tall de carreteres que afecten a milers de catalans i els atacs contra els cossos policials són propis de comportaments antidemocràtics que han de rebre el rebuig unànime de les institucions democràtiques. La violència mai pot ser considerada com a un instrument legítim de reivindicació i no existeix cap motiu de justificació per als seus autors.

En aquest sentit, les administracions locals s’han de comprometre a treballar per a que aquestes intolerables pràctiques per raons ideològiques no tornin a produir-se en el futur com a manera de preservar la convivència ciutadana i el bon funcionament de l’ordenament democràtic.

Cal instar a les administracions publiques a vetllar per un ús responsable de l’espai públic, entès aquest com un espai de tothom, tot evitant-ne un ús monopolista i excloent. En els darrers temps s’està donant un intent d’apropiació de l’espai públic per part dels sectors independentistes i les formacions polítiques que hi donen suport. Aquesta estratègia deliberada té l’objectiu de trencar la neutralitat ideològica i el respecte de l’espai públic, deteriorant la convivència entre el conjunt de la ciutadania i obrint una escletxa encara més gran en la fractura social ja existent a Catalunya.

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (C’s) a l’Ajuntament de Sitges, sol·licita al Ple de la Corporació l´adopció dels següents acords:

PRIMER: L’Ajuntament de Sitges condemna tots els actes vandàlics contra seus de partits polítics, els insults, les amenaces, agressions o l’assetjament contra grups i individus, entre els quals molts electes a Catalunya. Així mateix, rebutja tots els actes vandàlics o violents que s’han produït i es produeixen en concentracions i manifestacions celebrades en els darrers mesos a Catalunya.

SEGON: L’Ajuntament de Sitges condemna expressament les inadmissibles practiques de declarar persona non grata per les seves idees i d’assenyalar públicament a qui pensa diferent i a qui actua en compliment de les funcions publiques que té encomanades, i mostra el seu més enèrgic rebuig pel fet de que determinats càrrecs públics promoguin tals iniciatives des de les institucions de les que formen part.

TERCER: Traslladar aquests acords al President del Parlament de Catalunya, als membres de la Mesa del Parlament de Catalunya, al President de la Generalitat de Catalunya i als Grups Parlamentaris representats en el Parlament de Catalunya.

Sitges, a 17 de setembre de 2018

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois –

Regidor Portaveu del Grup Municipal de Ciutadans- Sitges (Cs).