MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CIUTADANS SITGES (CS) PER INSTAR A L’AJUNTAMENT PERQUÈ GARANTEIXI LA NEUTRALITAT ALS CENTRES EDUCATIUS DE SITGES.

Durant el darrer mes de Juliol, va ser publicat a través dels mitjans de comunicació del Consell Català de Mitjans Audiovisuals els resultats d’un estudi dut a terme per la ONG “Plataforma per la Llengua”; un organització separatista de dubtosa finalitat cultural però confirmada trajectòria política independentista.

Aquesta organització és la mateixa que es dedica a assenyalar a tots aquells establiments comercials que no retolen en català o assenyalen a aquells comerciants que no utilitzen el català per dirigir-se als seus clients.

A més, es dóna la casualitat que aquesta organització va ser subvencionada per la Generalitat de Catalunya entre el 2012 i el 2018 amb una dotació econòmica de 3,7 milions d’€.

Cal recordar que tant la nostra Constitució, a l’article 3, com el nostre Estatut d’Autonomia, a l’article 6.2, estableixen que les llengües oficials de Catalunya són el català i el castellà.

Val a dir, que l’estudi es va dur a terme, amb el vistiplau de la Generalitat de Catalunya i “d’incògnit”, es va fer sense informar degudament i enganyant als directors i als professors dels centres amb “voluntaris” d’aquesta organització que es feien passar per monitors/es que només sabien parlar anglès, a més van mentir als responsables dels centres dient que es tractava d’una activitat lúdica.

Seguint aquesta dinàmica d’engany i espionatge, van reportar les dades de menors i docents sobre la llengua emprada en les converses mantingudes als esbarjos de 50 centres educatius de Catalunya (40 públics i 10 privats / 25 d’educació primària i 25 de secundària).

El president d’aquesta “plataforma”, el Sr. Òscar Escuder, sense cap mena de vergonya es va reafirmar en l’estudi, titllant “d’emergència” els resultats, per tal de preparar, segons les seves paraules; “una acció per dur a terme durant la tardor per defensar la llengua”.

Cal recordar que la llei 14/2017, de 27 de maig, del Parlament de Catalunya, estableix en els seus articles 9, 33 i 36 el següent:

 

Article 9. No-discriminació

1. Els poders públics han de garantir el principi d’igualtat i eliminar qualsevol discriminació a infants o adolescents per raó de raça, sexe, idioma, religió, opinió política o d’una altra índole, origen nacional, ètnic o social, posició econòmica, condicions físiques, psíquiques o sensorials, estat de salut, naixement, orientació sexual o qualsevol altra condició personal o de llurs progenitors o representants legals.

2. Els poders públics han d’identificar d’una manera activa els infants o els adolescents que, individualment o en grup, requereixen l’adopció de mesures protectores especials per a reduir o eliminar factors de discriminació.

 

Article 33. Llibertat de pensament, consciència i religió

1. Els infants i els adolescents tenen dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió en els termes constitucionalment establerts.

2. Els pares i les mares, els titulars de la tutela o que en tinguin la guarda i els educadors tenen el dret i el deure de cooperar perque els infants i els adolescents exerceixin aquesta llibertat, de manera que contribueixin a llur desenvolupament integral.

 

Article 36. Dret a la protecció de l’honor, la dignitat, la intimitat i la pròpia imatge

1. L’infant o l’adolescent té dret a la protecció de l’ho- nor, la dignitat, la intimitat i la pròpia imatge.

2. S’ha de preservar els infants i els adolescents de la difusio de llurs dades personals, de la difusió d’imatges que atempten contra llur dignitat i de l’explotació econòmica de llur imatge.

 

Atès que l’Ajuntament de Sitges, a través de la Regidoria d’Educació, és responsable del compliment i aplicació de les lleis vigents en matèria educativa i de la protecció dels menors que estudien als centres educatius de la nostra vila.

Per tots aquests motius exposats, el Grup Municipal de Ciutadans (Cs) proposa al Ple de l’Ajuntament de Sitges l’adopció del següents ACORDS:

 

PRIMER: Condemnar l’espionatge a menors d’edat dut a terme per l’organització “Plataforma per llengua” en més de 50 centres educatius de Catalunya i que te per objecte assenyalar als menors en funció de llengua emprada en les seves comunicacions.

SEGON: Instar al Govern Municipal a no permetre la intrusió als centres educatius de Sitges durant les hores lectives, tant a les classes com a l’esbarjo, a persones que no puguin acreditar la condició de personal funcionari de l’administració pública o autoritzats/des per aquestes per realitzar tasques d’inspecció o d’espionatge dels menors o de les llengües que utilitzen durant aquestes hores lectives.

TERCER: Defensar la llibertat d’expressió en qualsevol de les llengües oficials, sense que això signifiqui cap discriminació en els centres educatius de la nostra vila.

 

Sitges, a 9 de setembre de 2019

 

Manuel Rodríguez de L’Hotellerie de Fallois                                                          Jose-Diego Tendero Rebollo

Portaveu G.M. Ciutadans- Sitges (Cs)                                                                      Regidor GM de Ciutadans-Sitges (Cs)